24 de febrer 2009

Sin noticias de Gurb

Autor: Eduardo Mendoza, 1990
Editorial: Seix Barral
pàg. 139
.
Una altra relectura. I he tornat a riure i somriure amb ganes. El surrealisme i l'absurd es donen la mà d'una manera magistral. La Barcelona pre-olimpica caricaturitzada, uns personatges hilarants, magnificament retratats, unes situacions quotidianes que descrites per Mendoza resulten ridicules i ens fan adonar de la futilesa de les nostres preocupacions.
.
Molt recomanable si teniu ganes de riure.
Transcendentals absteniu-vos.
****

23 de febrer 2009

El lector

Títol original: Der vorleser
Autor: Bernhard Schlink, 1995
Traductora: Carme Gala
Editorial: Columna
170 pàg.
.
Sentint a parlar de la pel·licula he decidit rellegir la novel·la, en tenia un record agradable, tot i que no recordava tots el detalls. L'he tornada a fruir. Una història trista on es mostra la dificultat d'assumir i jutjar el passat de la generació posterior a la II Guerra Mundial a Alemanya.
Comença com una aventura d'iniciació al sexe i descoberta del amor per part d'un adolescent als braços d'una dona madura, anys més tard descobrirà el passat de la seva amant. Un llenguatge precís que manté la tensió fins la final.
****

19 de febrer 2009

L'ombra d'Ali Bey, Maleït català

Autor: Albert Salvadó, 2004
Editorial: Columna
352 pàg
.
Primera part d'una trilogia de novel·la històrica centrada en el personatge d'
Ali Bey. Qui s'amaga sot aquest nom? Un català de la segonameitat del segle XVIII, Domenec Badia, aventurer, viatger i espia al servei de dos països que es va convertir en llegenda.
De fet en aquesta primera part Ali Bey gairebé no surt, tot just el presenta.
No sé com seguirà i no m'han quedat ganes de saber-ho, he trobat la novel·la una mica ensopida, l'he acabat perquè era per al club de lectura de la biblioteca
**

09 de febrer 2009

Un viejo que leia novelas de amor

Autor: Luis Sepulveda, 1989
Editorial: Tusquets
135 pàg

Un títol suggeridor per a una novel·la curta que es pot llegir en un parell d'hores, però que recordareu durant molt de temps.
Antonio José Bolívar Proaño és un vell que coneix i respecta la selva perquè hi ha viscut molts anys amb els indis shuar. Viu a El Idilio, un poblet perdut i remot, que dos cops a l'any rep la visita d'un dentista, Rubicundo Loachamin, i en cada visita porta unes quantes novel·les d'amor per a Antonio que, malgrat no saber gairebé escriure, les llegeix amb delit.
Novel·les d'amor del de veritat, del que fa patir.

****

08 de febrer 2009

El moment de dir prou

Autor: Toni Strubell,2008
Editorial: Pagès Editors
153 pàg

Una anàlisi clara i precisa de la situació actual de Catalunya, explica de manera detallada la sensació que tenim molts. Que hem arribat massa lluny i que hem emprés un cami sense retorn.
I que fa dies que és el moment de dir prou, la llàstima és que encara no som prou els que pensem aixó.

***

07 de febrer 2009

Odio, amistad, noviazgo, amor, matrimonio

Títol original: Hateship, Friendship, Courtship, Lovership, Marriage, 2001
Autora: Alice Munro
Traductor Marcelo Cohen, 2003
Editorial: RBA Bolsillo
365 pàg
.
9 contes, cadascun més sorprenent que l'anterior. Si n'hagués de triar un, no sabria pas quin triar, o potser si.
L'autora sap crear una atmosfera especial, cada conte té el seu món propi i particular, on un record llunyà pot canviar una vida o donar-li un gir inesperat, on el més quotidià esdevé sorprenent, on la complexitat es senzilla, on amb poques paraules es diu molt. Petites històries de cada dia, petits detalls als que no hi donem importància i que poden capgirar l'existència d'uns personatges corrents, com la gent que ens envolta, com nosaltres mateixos.
De l'últim conte, Ver las orejas al lobo, se'n va fer una bona pel·lícula, Lejos de ella, de les poques vegades en que la pel·lícula reflexa fidelment l'atmosfera de la narració.
****

05 de febrer 2009

Utz

Autor: Bruce Chatwin, 1988
Traductor: Eduardo Goligorsky
Editorial: Quinteto, El Aleph
154 pàg

Un documental vist per casualitat em va despertar l'interès per aquest autor, que l'endemà trobés aquest llibre en un prestatge de la llibreria va ser cosa de l'atzar. Qui es resistiria a l'atzar?
El baró d'Utz, àvid col·leccionista de Praga, aconsegueix salvar les seves valuoses porcellanes de Meissen de la invasió de les tropes de Hitler. Més tard, les haurà de preservar dels comunistes, i s'haurà de preservar ell mateix de la desintegració i del totalitarisme.
***

04 de febrer 2009

Suite francesa


Títol original: Suite Française, 2004
Autora: Irene Némirowsky
Traductora: Anna Casassas, 2006
Editorial: La Magrana
521 pàg.

Novel·la inacabada, però tot i així rodona. L'autora explica en temps real la fugida dels parisencs davant l'imminent arribada de les tropes alemanyes el 1940. Pessimista, ens mostra la pitjor cara de la naturalesa humana que aflora en temps difícils: Mme. Pericand, Gabriel Corte, Corbin, els nens de l'orfenat... que ressalten encara més la integritat dels que afronten les dificultats oferint el millor de si mateixos, els Michaud, Madeleine o Lucille.
Magnífic el pròleg on, sense desvetllar la trama, ens situen en les circumstàncies que envoltaven Némirowsky i que explica la seva actitud i visió davant França i els francesos en uns moments crucials.
Molt recomanable.
****