28 de març 2010

El hombre que amaba a los perros

Leonardo Padura, 2009
Circulo de Lectores
633 pàg.

Tres vides enllaçades pel destí, un tràgic destí.
La de Trotski, un dels principals ideòlegs impulsors de la gran utopia del segle XX, Ramon Mercader, l'home que el va assassinar, i Iván Cárdenas, un frustrat escriptor cubà que patirà la desesperança i el fracàs de la gran utopia del segle XX.
Biografia novel·lada? novel·la històrica? en qualsevol cas, un llibre que agradarà als que estiguin interessats en la història del segle XX, vista a través dels ulls d'un dels seus personatges més controvertits que va patir, com milions de persones, l'acarnissament de Stalin. 
Assistirem a la transformació d'un jove idealista en una màquina de matar i veurem con Ivan recupera les ganes d'escriure gràcies al relat d'uns fets que li havien estats negats.
Aquesta és una novel·la complexa i densa, que barreja fets històrics i ficció amb una naturalitat que la fan molt interessant.

****

23 de març 2010

Vacio perfecto


Doskonała Próżnia, 1971
Traducció de Jadwiga Maurizio
Editorial Impedimenta, 2008
320 pàg.

Recull de setze ressenyes, la primera és la ressenya del  llibre que tenim a les mans, però les altres quinze pertanyen a obres que no podrem llegir mai,  no existeixen, i és una pena! perquè algunes serien magnífiques novel·les si algú es decidís a escriure-les. Com en tota obra composta de diferents parts, n'hi ha de més reeixides que d'altres, en algun cas, fins i tot,  poden ser llegides com petits contes.
Les obres analitzades són de diferents temàtiques, hi ha crítica de novel·les, d'obres científiques o filosòfiques, les meves preferides han estat les de ficció, Les Robinsonades o Gruppenfürer Louis XVI, les millors per al meu gust, Sexplosión i Toi també serien, si existissin, molt interessants. El sentit de l'humor i la ironia impregnen tot el llibre, que en molts  moments ratlla el sarcasme. Una lectura interessant, divertida, però per ser llegida a petites dosis per assimilar-ne millor el contingut.
Us en deixo un parell de  fragments per fer boca.

TOI, Raymond Seurat
Per a Seurat, la literatura és la prostitució de l'esperit, donat que escriure és servir. Cal agradar, fer la cort, justificar-se, ensenyar la musculatura de l'estil, confessar, fer del lector un confident, entregar-li la millor part d'un mateix, sol·licitar el seu interès, mantenir viva la seva atenció... Resumint, s'ha de flirtejar, suplicar, esperar... Quina abjecció!

PERYCALYPSIS, Joachim Fersengeld
Joachim Fersengeld és un alemany que ha escrit el seu Perycalypsis en holandès (llengua que coneix molt poc, com ell mateix contesa en el pròleg) i l'ha publicada a França, país prou conegut per la  descura de les seves correccions. Qui escriu aquestes línies tampoc en sap gaire d'holandès; però, orientat pel títol del llibre, la introducció anglesa i el poc que va poder deduir-ne del text, es considera prou apte per a fer-ne la crítica.
(La traducció des del castellà és meva)

13 caràcters per al Reto 2010

***

19 de març 2010

El desajuste del mundo

Le dérèglement du monde Quand nos civilisations s'épuisent, 2009
Amin Maalouf
Traducció de Maria Teresa Gallego Urrutia
Alianza Editorial
315 pàg.

L'acurada anàlisi que fa l'autor dels desajustaments que pateix el món ens ajuden a entendre millor el perquè de la malfiança entre la humanitat, que no sap trobar la manera de conviure. L'explicació no és fàcil ni clara, Maalouf des de la seva perspectiva, a cavall de les dues grans civilitzacions que xoquen actualment,  sap trobar la manera de fer-la entenedora per als que no som experts en història. Desajust econòmic, financer, climàtic, intel·lectual, d'identitat... un repàs del passat i del present i una mirada esperançadora cap al futur.
Tot i ser lectora habitual de novel·la, aquest ha estat un llibre molt interessant i de lectura molt amena, moltes gràcies a qui me'l va regalar.
****

12 de març 2010

Marea muerta

Juan Barber, 2002
Ediciones de La Discreta
213 pàg.
Juan s'embarca en un vaixell de pesca l'any que hauria de començar a l'Universitat. La vida dels homes en els vaixells de pesca en aquella època hi es retratada amb total fidelitat, sense estalviar-ne la duresa de la feina al mar, ni la sordidesa de l'ambient de terra quan desembarquen als ports d'Àfrica. Durant quatre mesos compartirà totes les hores del dia i totes les tasques amb els altres tripulants, vells llops de mar que no el creuen capaç de suportar la vida al vaixell. El record agredolç del desamor de Rocío, la noia que ell estima, l'acompanya i l'angoixa. El setembre del 1977 va salpar del port de Màlaga un adolescent, el gener del 1978 hi torna tot un home que s'ha guanyat el respecte de la tripulació.
Una gran novel·la.
.
****
11 caràcters per al Reto 2010

08 de març 2010

Tango para un copiloto herido

David Torrejón, 2010
339 pàg.
Un investigador d'arxius, Ulises Lopez de Ayala,  ha de trobar els veritables pares de José Baraña,  un home a qui la que ell creia la seva mare li entrega li entrega un sobre amb una adreça i una vella fotografia d'una parella. Ulises, José i Irene, la filla de Baraña, emprenen una investigació que els durà fins a l'Uruguay i l'Argentina, on removent el passat trauran a la llum una commovedora i interessant història que va tenir per escenari la Carrera Panamericana del 1954, tot i que els antecedents es remunten fins la Guerra Civil Espanyol i la II Guerra Mundial. Malgrat el temps que ha passat, alguns dels implicats encara tenen comptes pendents. Una trama  detectivesca molt ben lligada, més una  novel·la històrica trenada amb una història d'amor portaran a un desenllaç sorprenent.
Una lectura amena i molt agradable.
Pàgina web de la novel·la
.
****
25 caràcters per al Reto 2010

02 de març 2010

La lluvia antes de caer

The Rain Before It Falls, 2007
Jonathan Coe
Traducció de Javier Lacruz
Editorial Anagrama
248 pàg

Quan la Rosamon mor, reparteix la seva herència entre els seus nebots, en David i la Gill, i  la Imogen, una nena cega, gairebé desconeguda i de qui fa anys que no en saben res, que la Gill va conèixer a casa de la seva tia fa molt de temps, la Gill serà l'encarregada de trobar-la per entregar-li unes cintes de cassette; si no la troba, les ha d'escoltar ella. Quan ho fa, descobreix  una part de la història de la seva família, basada en la descripció d'unes velles fotografies,  les vivències d'unes mares i unes filles amb un destí tràgic, des dels anys 40 fins avui, i els records del passat s'entrellacen amb el present. 
Una gran novel·la.
****