30 d’abril 2010

Els jugadors de whist

Vicens Pagès Jordà, 2009
Editorial Empúries
542 pàg.

Hi ha novel·les que t'agafen pel coll i no et deixen, no vols deixar-les, no vols que s'acabin perquè Tots els personatges són ficticis, però la majoria dels diàlegs són reals.
La novel·la s'estructura en tres parts, en totes elles s'utilitzen diferents models narratius: retalls del diari d'un adolescent, relat en tercera persona, post de diversos blogs, tirallongues de les llistes més inversemblants (genials!). Les dues primeres parts transcorren al llarg del dia del casament de la filla del Jordi Recasens, el temps avança lentament perquè tira enrere en llargs flaixbacks que ens expliquen els antecedents, antecedents que es remunten trenta anys enrere, a l'estiu del 1977, l'estiu que en Biel, en Jordi i en Churchill jugaven al whist. Figueres i el castell de Sant Ferran comparteixen protagonisme amb tots els personatges que desfilen per la novel·la, els del 1977 i els del 2007. La tercera part comença l'endemà del casament i s'allarga fins al cap d'un any i mig més, però el passat sempre hi és present. Sorprenent la veu narrativa, que de tant en tant ens fa l'ullet.
Emotiva, emocionant, plena d'intriga i de sentiments, de referències a la cultura pop i a la literatura, a l'Empordà, als que érem joves als anys 80 i 90, i als fills d'aquella generació que  avui són joves, a la nostra música i a la seva.

Una novel·la intensa que no us heu de perdre. Com tampoc us podeu perdre la pàgina web de l'autor.

Segona recomanació per al Repte 2010
*****

27 d’abril 2010

Bilbao-New York-Bilbao

Kirmen Uribe, 2008
Traducció d'Ana Arregui
Seix Barral
206 pàg.

En les 7 hores que dura el vol de Bilbao a Nova York, desfilaran pel nostre davant tres generacions d'una família basca, i no només coneixerem les vicissituds d'aquest homes i dones, si no que també veurem i seguirem el procés de creació de la mateixa novel·la, a través dels records que li expliquen els que encara són vius,  de les cartes  que van escriure els avantpassats o de velles llegendes i records que li arriben  com les cireres, que unes arrosseguen a les altres. Uns personatges vius malgrat el pas del temps, un llibre ple d'històries, ple d'aventures, un llibre per fruir llegint.

****
21 caràcters per al Reto 2010

22 d’abril 2010

Seduccions de Marràqueix

Josep Piera
248 pàg.
Edicions 62

Crònica de l'estada al Marroc d'un escriptor de mitjana edat que es recupera d'una greu malaltia. Partint de la ciutat de Marràqueix visita diferents indrets del Marroc i en descriu la natura, el paisatge i la gent d'una manera idíl·lica. Viatge real i viatge interior, amb unes descripcions molt acurades i molt poètiques. Destacaria sobretot la comparació que fa l'autor del Marroc  de la dècada del 1990 amb la València de la infantesa de l'autor, pels volts dels anys 50 i 60.
No espereu una guia de viatges, és la visió particular de l'autor sobre el Marroc i sobre la seva gent.
***
22 caràcters per al Reto 2010

20 d’abril 2010

Tot està il·luminat


Everything is illuminated, 2002
Jonathan Safran Foer
Traducció d'Alexandre Gombau Arnau
Editorial Columna
204 pàg.

Amb alguns llibres hi ensopego, això no vol dir que  me'ls trobi per casualitat, si no que no avanço en la lectura, que em cauen de les mans. Amb aquest m'ha passat, tot i venir molt recomanat. D'entrada ja no em va agradar la coberta, vosaltres la veieu groga però jo en realitat la veig verd pistatxo fosforescent, horrible. 
Un jove jueu nord-americà que casualment es diu com l'autor fa un viatge a Ucraïna tot buscant l'Augustine, la dona que surt en una vella fotografia, la dona que probablement va salvar el seu avi, l'acompanya l'Àlex, un jove ucraïnès que li fa de traductor, delerós d'emigrar als EEUU i amb un anglès força peculiar,  l'avi de l'Alex, que fa de xofer, i un gos molt efusiu.. La novel·la s'estructura en tres parts, les cartes de l'Àlex (escrites en el seu anglès/català peculiar),  la història del poble de l'avi d'en Jonathan i el viatge que fan per Ucraina.
Des de la primera pàgina que no vaig entrar la història ni en la manera d'explicar-la.  Segurament llegit en un altre moment l'hagués assaborit, però no era el seu moment. O no era el meu,  gairebé totes les critiques i ressenyes el recomanen com un llibre divertit, fins hi tot hilarant, o potser és un d'aquells llibres que han de ser llegits en versió original ...qui sap!

**

14 d’abril 2010

Xocolata desfeta Exercici d'espill

Joan-Lluís Lluís, 2010
La Magrana
238 pàg.

Els Exercicis d'estil del Raymond Queneau són l'espill on s'enmiralla aquest llibre. Si allí era un jove amb barret estrafolari que escridassa un viatger que l'empeny, aquí un jove va a prendre's una xocolata desfeta al carrer Petrixol i una estrafolària jove li clava un ganivet. 
Arguments senzills que donen joc a múltiples formes de relatar, a jugar amb la llengua i les paraules, 99 explicacions diferents en el cas de  Queneau, 123 n'escriu el Josep-Lluís Lluís.
Un llibre saborós, l'agafis per on l'agafis.
Especialment recomanat per  a verbívors recalcitrants.
Aquí, cada dimecres,  Xocolata desfeta.

****
15 caràcters per al Reto 2010

13 d’abril 2010

Push

Sapphire (Ramona Lofton), 1996
Traducció d'Alícia Mirall
Labutxaca, Grup 62
189 pàg.

Possiblement aquest títol no us diu res, però si us dic Precious potser us sonarà, aquesta és la novel·la en que s'han basat per fer la pel·lícula.
La Precious Jones és una noia de disset anys, negra, gairebé analfabeta  i embarassada del seu segon fill. Viu a Harlem amb la seva mare, una dona obesa i cruel, a l'escola ningú li fa cas, la Precious no ha tingut infantesa, la seva vida fins ara ha sigut un maltractament continu i aclaparador, indescriptible, tant que llegir-ho fa mal. Quan aterra a un institut per a joves amb vides desestructurades, finalment trobar la força per recuperar la seva dignitat. Una història dura, molt dura.
Precious a Filmaffinity

***
4 caràcters per al Reto 2010

02 d’abril 2010

Cantos de marineros en la Pampa

Rodolfo Fogwill, 1998
Editorial Mondadori
350 pàg.

En Màrius Serra va esmentar la novel·la Los Pichiciegos en un des seus articles, les recomanacions del Màrius sempre són molt recomanables, buscant-la vaig trobar aquest llibre que, entre altres relats, inclou també Los pichiciegos. Un molt bon descobriment.  
En aquesta edició s'hi inclouen els relats:
Muchacha punk, la descripció  minuciosa d'una trobada casual;  Restos diurnos, el relat d'una infidelitat on els somnis es barregen confusament amb les malsons i la realitat; Japonés, diari de bord d'una curiosa i sorprenent travessia marina;  Memoria de paso, el mite d'Orlando en versió argentina; La liberación de unas mujeres, crònica de l'acció duta a terme per uns guerrillers per alliberar unes preses polítiques; Los pasajeros del tren de la noche, un poble veu con retornen tots el joves que van marxar a la guerra, un ambient que m'ha recordat  Pedro Pàramo; Cantos de marineros en la Pampa, el que més m'ha agradat, uns corrua d'homes, dones i bèsties perduts per la Pampa com si estiguessin al mig del mar, sense referents per orientar-se, sense  trobar el camí;  La larga risa de todos estos años, amor, odi i  gelosia en una parella atípica;  i Los pichiciegos, el curiós mètode d'uns soldats argentins durant  la guerra de les Malvinas on malviuen defugint els combats d'una guerra absurda.
Un llibre sorprenent i un autor amb un estil especial que hipnotitza.Transgressor, irònic i lúcid.

Pàgina web del autor

****